Grupa Drobex

Grupa firm Drobex składa się z trzech spółek z ograniczoną odpowiedzialnością: P.D. Drobex, Drobex-Agro i Drobex-Pasz oraz siedemnastu gospodarstw rolnych.

Grupa Drobex obejmuje ściśle ze sobą zintegrowane podmioty gospodarcze, których przedmiotem działania jest produkcja: jaj wylęgowych, piskląt, mieszanek paszowych, tucz brojlerów, ubój, konfekcjonowanie, aż po dystrybucję świeżego i mrożonego mięsa z kurczaka. Rezultatem takiej organizacji pracy jest pełna kontrola jakości produktów i możliwość identyfikacji pochodzenia każdej partii mięsa.

Grupa zajmuje się również przetwórstwem mięsa, które znajduje odbiorców na terenie całego kraju i za granicą. Produkty sprzedawane są pod marką Drobex oraz Bydgoskie Zakłady Mięsne.

Produkty powstają w dwóch nowoczesnych zakładach produkcyjnych zlokalizowanych w Solcu Kujawskim i w Bydgoszczy. Zakłady te mają stały nadzór weterynaryjny i działają zgodnie z systemem HACCP oraz posiadają certyfikaty zgodności ze standardem IFS i BRC.

Szeroki zasięg działania i nieprzerwany sukces Grupy Drobex od 25 lat przyczyniają się do wysokiej stabilności spółki, co przekłada się również na sukcesy i stabilność firm z nią współpracujących.

Etapy rozwoju Grupy Drobex

• 1963 – rozpoczęcie hodowli drobiu w ilości 4000 sztuk brojlerów rocznie

• 1987 – założenie P.D. Drobex Sp. z o.o.

• 1989 – uruchomienie ubojni drobiu o wydajności 500 sztuk kurcząt na godzinę

• 1992 – uruchomienie zakładu wylęgu drobiu na potrzeby Grupy Drobex, w ramach firmy Drobex-Agro.

• 1992 – uruchomienie mieszalni pasz dla drobiu na potrzeby Grupy Drobex w ramach firmy Drobex-Pasz.

• 2001 – wybudowanie nowej ubojni drobiu w Solcu Kujawskim o wydajności 7200 sztuk kurcząt na godzinę

• 2010 – kupno Bydgoskich Zakładów Mięsnych i poszerzenie oferty o wyroby wędliniarskie.

Dziś w Grupie Drobex:

• 100 proc. piskląt pochodzi z wylęgarni Drobex-Agro

• 70 % żywca drobiowego pochodzi z własnej bazy ferm

• 70 % kurcząt bitych w P.D. Drobex żywione jest paszami z Drobex-Pasz

• ubój drobiu odbywa się na poziomie 80 000 sztuk dziennie.